Stworzenie diety dla dziecka, które cierpi na alergię pokarmową wydaje się rzeczą prostą. Nie wystarczy jednak wyeliminować tego, co uczula – trzeba również zapewnić maluchowi składniki odżywcze. Jeszcze inaczej sprawa ma się z dzieckiem cierpiącym na alergie wziewne. W obu przypadkach niebagatelne znaczenie ma to, co znajduje się na jego talerzu.
Ulotne zdrowie?
Alergeny czekają na małych wrażliwców nie tylko w lodówce. Wiele dzieci (i dorosłych) przez kilka miesięcy w roku boryka się z alergiami wziewnymi wywoływanymi przez pyłki czy roztocza. Kichanie i łzawienie oczu staje się ich codziennością. Pamiętajmy, aby nie zaniedbywać alergii wziewnej, ponieważ nieleczona może prowadzić do astmy oraz niesie za sobą ryzyko wystąpienia u naszej pociechy alergii krzyżowej - np. uczulenie na pyłki brzozy może spowodować uczulenie na owoce.
Dieta dla dziecka cierpiącego na alergię wziewną powinna być bogata w wapń, sód, potas i magnez, ponieważ są to pierwiastki odpowiedzialne za łagodzenie objawów alergii. Gdzie je można znaleźć? Przede wszystkim w warzywach, pestkach i orzechach. Kiedy natomiast malucha dopadnie już katar, konieczne jest podawanie mu dużej ilości płynów, które pomogą rozrzedzić zalegający w górnych drogach oddechowych śluz.
Specjalista od suplementów diety dla dzieci, Plusssz Junior, poleca musujące tabletki o smaku poziomkowym do rozpuszczania w wodzie z wapnem i witaminą C. Zawarte w nich wapno i witaminy pomogą w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów alergii.
Alergie pokarmowe u wielu dzieci występują okresowo i na szczęście duża grupa maluchów z nich wyrasta. Zdarzają się jednak przypadki, kiedy alergie są wyjątkowo silne, a kontakt z nawet niewielką ilością alergenu potrafi wywołać niebezpieczną reakcję.
W każdym przypadku ważne jest, aby wprowadzić dziecku dietę eliminacyjną. Co kryje się za tym pojęciem? Przede wszystkim wykluczenie z menu produktów uczulających. Nie jest to jednak takie proste, jakby się mogło wydawać. Albowiem alergeny bardzo często znajdują się w żywności, która na pozór wydaje się ich pozbawiona. Jedyną na to radą jest dokładne czytanie etykiet. Na szczęście zgodnie z obowiązującymi przepisami, w przypadku występowania w produkcie nawet śladowych ilości któregoś z najpopularniejszych alergenów (pszenica, mleko, jaja, sezam czy orzechy), producent ma obowiązek poinformować o tym na etykiecie opakowania.
Pozbywając się z jadłospisu naszego dziecka szkodliwych dla niego produktów, powinniśmy zadbać o odpowiednio zbilansowane menu. Jeśli więc dziecko nie może spożywać klasycznego nabiału, w jego miejsce konieczne jest wprowadzenie zamienników pochodzenia roślinnego, np. bogatych w wapń migdałów czy fasoli. Natomiast zamiast zbóż z glutenem, doskonale sprawdzą się kukurydza, ryż czy amarantus. Alergie pokarmowe to też wskazanie, by wspomóc się suplementami diety, które mają za zadanie wyrównać niedobory na talerzu.
Na zdrowie!
Plusssz Junior Calcium + Wit. C to dwukolorowe tabletki musujące, które zmieniają zwykłą wodę w aromatyczny napój o smaku poziomek i płyn pełen wartościowych składników, które pomagają nam dbać o zdrowie i dobre samopoczucie naszych dzieci w holistyczny sposób. Przeznaczony jest dla dzieci powyżej 3. roku życia. Jedna tabletka zaspokaja aż 50 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na witaminę C oraz dostarcza ¼ codziennej porcji wapnia.
Cena: ok. 11 zł/20 tabletek
Link do strony artykułu: https://waq.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/odpowiednia-dieta-malego-alergika